Reseptejä

Hyväksi havaittu porkkanaresepti, lähteenä Suuri Kasvisruokakeittokirja:

PORKKANA-APPELSIINIKEITTO

500 g porkkanoita
30 g voita
1 1/4 dl appelsiinimehua
1 1/4 litraa kasvislientä
1 pieni sipuli silputtuna
3-4 tl tuoretta timjamia silputtuna
suolaa ja pippuria
ranskankermaa koristeluun

Kuori ja viipaloi porkkanat. Laita porkkanat ja voi suureen paksupohjaiseen kattilaan ja keitä 10 minuuttia välillä hämmentäen.

Lisää appelsiinimehu, kasvisliemi ja sipuli. Kiehauta, lisää timjami, suola ja pippuri. Keitä 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Soseuta keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja kuumenna uudelleen kattilassa. Voit lisätä ranskankermanokareen keittoannoksen koristeeksi.

PALSTERNAKKALASTUT

Näitä kannattaisi tehdä heti pellillinen, koska tuppaavat olemaan mukavaa naposteltavaa – ainakin meidän lasten mielestä. Lisukkeeksi riittänee pienempikin annos:

300 g palsternakkaa
2 rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
2-3 pyöräytystä mustapippuria myllystä
suolaa

Pese ja kuori palsternakat. Viipaloi palsternakat ohuiksi, millin – parin paksuisiksi kiekoiksi. Laita viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle, mittaa joukkoon mausteet ja ruokaöljy – sekoita huolella. Laita palsternakat 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi tai 175 asteeseen hiukan pidemmäksi ajaksi, ja lisukelastut ovat valmiita. Jos haluat rapeampia palsternakkasipsejä, laske lämpötilaa ja kypsennä lastuja 1-2 tuntia. Oikea kypsyys selviää kokeilemalla. Sipsit maistuvat sellaisenaan tai vaikkapa kermaviilin kera! Sama ohje toimii myös porkkanalla.

PUNAJUURIPIHVIT

Hyvä kokki -kirjasta aikoinaan bongattu ruoka, jota voi tarjota varsinkin grillatun makkaran lisukkeena. Mainio keino hyödyntää myös tähteeksi jääneitä perunoita. Punajuurta ja perunoita kannattaa varata taikinaan suunnilleen yhtä paljon.

4 punajuurta
4 keitettyä perunaa
1 sipuli
2 munaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Paistamiseen öljyä tai voita

Raasta juurekset, hienonna sipuli. Yhdistä ainekset taikinaksi. Paista pihvit miedolla lämmöllä ohukais- tai paistinpannulla. Lisukkeeksi voit vielä hauduttaa sipulirenkaita ja laittaa ne pihvien päälle tarjolle.

KESÄINEN KASVISPASTA (4:lle) Kasvis-Tyrnävän tyyliin

1 iso porkkana
1 keltainen porkkana
n. 200 g keräkaalia
n. 100 g kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
1 chili (kokonainen mieto ja pala väkevää)
Oliiviöljyä
Lehtipersiljaa
Tuore valkosipulin kynsi
Valkosipulin vihreää vartta
Suolaa
2 dl ruokakermaa
Keitä spagettia tai kuviomakaroneja 4:lle

Leikkaa porkkanat ja kesäkurpitsa ohuiksi tikuiksi, suikaloi kaali ja leikkaa sipuli renkaiksi. Hienonna chili ja valkosipulin varsi. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä pannulla. Laita chilit ja valkosipulin varret pannuun. Lisää vihannekset pannuun kypsymisjärjestyksessä; ensin porkkanat, sitten sipuli ja kaali. Kääntele vihanneksia 5-10 min, kunnes ovat hiukan pehmenneet. Lisää valkosipulin kynsi, persilja, suola ja lopuksi kesäkurpitsa sekä ruokakerma. Kuumenna ruoka ja hauduta (vajaa) 5 minuuttia. Lisää kastike keitetyn pastan joukkoon, kääntele varovasti sekaisin. Hyvää ruokahalua!

UUNIJUUREKSET (4:lle)
Noin 1 kg erilaisia juureksia oman maun mukaan (esim. porkkanaa, keltaista porkkanaa,
sipulia, palsternakkaa, lanttua, raitajuurta)
Oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
Suolaa
Mustapippuria
Vettä
Hunajaa (ei välttämätön)
Pilko juurekset suunnilleen samankokoisiksi, parisenttisiksi paloiksi. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuumenna paistinpannulla tilkka oliviöljyä, lisää valkosipuli ja juurekset sekä kypsennä niitä miedolla lämmöllä 10-15 min. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada juurekset laakeaan uunivuokaan. Lisää kuumaan paistinpannuun loraus vettä (n. puoli – 1 dl) ja kaada vesi uunivuokaan. Kypsennä juureksia uunissa välillä sekoitellen 1-1,5 h. Kypsennyksen puolivälissä voit laittaa folion tai kannen uunijuuresten suojaksi, ettei juureksista tule liian kuivia. Pitkään kypsennettäessä juuresten luontainen makeus tulee esiin, hunajaa voi lisätä kiireisen kokkaajan uunijuureksiin.

KESÄKURPITSALETUT
1 prk kermaviiliä
2 dl kesäkurpitsaa raastettuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl ruokaöljyä

Raasta kesäkurpitsa. Sekoita keskenään ainekset ja anna taikinan turvota vartin verran. Paista ohukaiset keskilämmöllä, että raaste ehtii kypsyä.

KESÄKURPITSAKAKKU

Kinuskikissan sivuilta löytyy hyväksi havaittu ohje nimellä Risto-vaarin kesäkurpitsakakku.