Kasvisten käyttövinkkejä

Olen aina pitänyt kasviksista. No, myönnän, etten ala-asteen ensimmäisinä vuosina vielä saattanut syödä hernekeittoa, vaikka se olikin oman koulun sympaattisen keittäjän rakkaudella valmistamaa. Kaikkea voi kuitenkin oppia – esimerkiksi syömään erilaisia ruoka-aineita. Uuteen ruoka-aineeseen tottumiseen saattaa lapsilta kulua jopa 15 maistelukertaa. Aikuistenkaan siis tuskin tarvitsee olla huolissaan siitä, ettei kurpitsasosekeitto tai vihersmoothie uppoa ensiyrittämällä. Makuihin voi tottua maistelemalla. Aina ei toki maistelukaan auta, kaikki kasvikset eivät välttämättä sovi kaikille, sen tietävät allergikot ja ruuansulatusongelmista kärsivät. Kotimaiset Kasvikset Ry:llä on sivuillaan paljon tietoa kasviksista, niiden käytöstä sekä muun muassa ravintosisällöstä. Tässä omia vinkkejäni eräiden viljelemieni kasvisten käyttöön:

Klikkaamalla tästä pääset lukemaan reseptejä.

Kesäkurpitsa

Kesään kuuluu kesäkurpitsa kaikissa muodoissaan! Sen mieto maku tasaa mukavasti vähän tulisempia ruokia, sitä voi marinoida tai syödä sellaisenaan raasteena tai dipin kanssa. Pienet kesäkurpitsat (alle 300 g) ovat kiinteimpiä ja maukkaimpia, suuremmiksi kasvaneiden koostumus on pehmeämpi. Kookkaista kesäkurpitsoista kuoren ja sisuksen voi käyttää erityyppisiin ruokiin. Kesäkurpitsoja ei kannata kasvattaa kovin suuriksi, koska niiden kuori muuttuu hiljalleen puumaiseksi. Valmistustavoista paras on nopea kypsennys paistinpannulla öljyssä mausteiden ja muiden vihannesten kera. Pitkittäin siivutettu kesäkurpitsa sopii paistoksiin vaikkapa lasagnelevyjen asemasta tai ohuina suikaleina korvaamaan pastaa. Myös kesäkurpitsan kukkia voi syödä, esimerkiksi kevyesti höyrytettyinä, täytettyinä ja friteerattuina.

Kesäkurpitsaletut
Kesäkurpitsakakku

Sipuli

Useimmat meistä pilkkovat kotiruokaan lähes aina sipulia mausteeksi. Sipuli toimii kuitenkin hyvin myös ruokien pääraaka-aineena. Halkaistut, uunissa tai grillissä kypsennetyt sipulit kaipaavat seurakseen vain tuoretta leipää sekä tomaattia ja yksinkertainen herkku on valmis. Leivän kanssa maistuu myös sipulikeitto! Sipulin varret ovat miedompia kuin itse sipuli ja sipulinystävän kannattaakin silputa niitä kesäisiin ruokiin väriksi. Sipulista, kuten muistakin kasviksista voi sekoittaa erilaisia levitteitä leivän päälliseksi.

Porkkana

Kokeile vaihteeksi marinoitua porkkanaraastetta! Karkea porkkanaraaste sopii myös kastikkeiden joukkoon – varsinkin lasten annoksiin on helppoa ujuttaa hieman lisää kasviksia raastamalla tai paloittelemalla niitä kuumiin ruokiin. Kypsyessään juurekset sulautuvat mukavasti kastikkeisiin ja pataruokiin. Porkkanaletut, -pikkuleivät ja -kakku kannattaa myös muistaa, jos tekee mieli jotain makeaa.

Porkkana-appelsiinikeitto

Valkosipuli

Valkosipuli sopii murskattuna ja hienonnettuna mausteeksi kaikenlaisiin ruokiin, niitä voi myös paahtaa kokonaisina uunissa tai grillata. Myös vihreät lehdet ja varren voi käyttää ruoanlaittoon, pakastaa tai kuivata. Voimakas tuoksu johtuu eteerisistä öljyistä – valkosipuli onkin erittäin tehokas flunssaoireiden lievittäjä muun muassa teenä!

Palsternakka

Palsternakan tuoksu on monille tuttu kesäisiltä píentareilta. Tätä mausteisen tuoksuista juuresta laitetaan meillä usein kiehumaan perunoiden sekaan muusia valmistettaessa. 1/3 palsternakkaa perunoiden määrästä antaa muusiin erilaista makua, muttei vielä erotu kovin selvästi. Muista, että palsternakka tarvitsee lyhyemmän keittoajan kuin porkkana. Palsternakkaa voi käyttää samalla tavalla kuin porkkanaakin, esimerkiksi raasteessa.

Palsternakkalastut

Punajuuri

Uunijuurekset – siinä on yksi helppo punajuuriruoka. Jos et halua muista aineksista punajuurenvärisiä, käytä raita- tai keltajuurta. Raita- ja keltajuuri eivät värjää koko ruokaa punaisiksi, joten niitä voi sujauttaa myös sosekeittoon makua antamaan. Keitetyistä punajuurista voi tehdä raasteita, esimerkiksi rosolliainekset taipuvat hienosti myös marinoidun raasteen muotoon.

Punajuuripihvit

Avomaankurkku

Vastapoimittu avomaankurkku pärjää hyvin tavalliselle kasvihuonekurkulle. Varastoitaessa avomaankurkku kuitenkin menettää makuaan ja päätyykin tämän vuoksi useimmiten etikkaliemeen maustumaan. ”Hölskykurkut” ovat helppo, kesäinen lisuke ruokapöytään. Jos leivän päällysteeksi haluaa vähän ruokaisamman vaihtoehdon, kokeile tsatsikia. Myös kylmä kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen ruoka.

Pensaspapu

Marinoituina pavut ovat herkullinen lisuke, toki herkullisia ne ovat ilman mausteitakin, suolavedessä keitettynä. Eriväriset pavut tuovat vaihtelua ruokiin. Pavut voi ryöpätä ja pakastaa talven varalle. Valkosipulipavut maistuvat grillatun lihan kanssa.

Kurpitsa

Talvikurpitsoista on muuksikin kuin sieväksi tuikkulyhdyksi. Useimmat kurpitsat kannattaa paahtaa uunissa ennen ruuaksi valmistamista. Myös höyryttäminen ja pannulla paistaminen ovat hyviä vaihtoehtoja. Itse olen tykästynyt ’Red Kuri’ nimiseen talvikurpitsaan. Sen voi viipaloida, maustaa suolalla ja pippurilla sekä tilkalla öljyä ja kypsentää uunissa lisukkeeksi. Paahdettua kurpitsaa voi paloitella vaikkapa lasagneen tai pastakastikkeeseen.